EDM – kansanmusiikki ja alkuperäiskansojen musiikki tutuksi yökerhossa

Nykyään nuori ja vähän vanhempikin väestönosa altistuu kansanmusiikille ja alkuperäiskansojen musiikille eniten yökerhoissa – tai ainakin vaikutteille kyseisistä musiikkilajeista. Jo pitemmän aikaa EDM (elektroninen tanssimusiikki) on ammentanut ajattomista sävelkuluista, jotka on suoraan napattu kansanmusiikista. Vaikutteita esimerkiksi irlantilaisesta kansanmusiikista, Amerikan alkuperäisasukkaiden yksiäänisestä laulumusiikista sekä Zulu-heimon rumpumusiikista voi kuulla yhden baari-illan aikana. Alla muutama esimerkki viime vuosien EDM-kappaleista, joissa vaikutteet ovat selkeästi kuultavissa.

Armin van Buuren vs Vini Vici feat. Hilight Tribe: Great Spirit

Armin van Buuren on luonut pitkän uran yhtenä maailman suosituimmista trancetuottajista.

Kyseessä on yksi lähivuosien suurista EDM-hiteistä. Kappaleen koukkuna toimii sioux-kielinen laulumusiikki, joka jää takuuvarmasti päähän soimaan – ainakin, jos kuuntelee mainion extended edition -version, joka ei pilaa tunnelmaa kiireellä. Basso polkee ja biisonit laukkaavat tässä teoksessa, ja kuuntelun jälkeen tuntee istuvansa preerian yössä nuotion äärellä – ehkä vähän rauhanpiippua poltelleena.

Ongelmana kappaleessa on ehkä se, että sen tekijätiimissä ei ole Amerikan alkuperäisasukkaita ollenkaan. Kyseessä on tilanne, jossa valkoiset miehet tekevät rahaa alkuperäisasukkaiden kulttuurilla. Manhattan on siis jälleen ostettu muutamalla lasihelmellä – jos niilläkään. Hieno teos kuitenkin, ja ehkä se promoaa Amerikan alkuperäiskansojen musiikkia uudelle yleisölle, toivottavasti ainakin.

Timmy Trumpet: Oracle

Skotlannin gaelinkielisestä kansanmusiikista ammentava Oracle on menevää tanssimusiikkia. Korkea naisääni laulaa hieman kliseisesti gaelin kieltä, mutta toimivaa jytkettä tämäkin on. Britteinsaarten mystisissä tunnelmissa viihtyy aina, ja ylämaiden villillä energialla höystettynä se vetää tanssilattialle kankeammankin kiltissä liikkujan.

DRYM: Zulu

Kuten kappaleen nimikin kertoo, tämä ukrainalaisen duon bassojymistys ottaa vaikutteita eteläisen Afrikan musiikista. Kappale käyttää oivasti zulukielistä hokemaa kuin rytmisoittimena, ja lisäksi tarttuva bassorytmi takaa, että tämä teos takoo pääkopassa vielä sittenkin, kun bileet ovat enää vain hileitä lattialla.

Lopuksi

Onko tämä sitten oikein, että kansanmusiikki ja alkuperäiskansojen musiikki virtaa vaikutteina konemusiikkiin? No, ainakin tällä tavalla musiikki ei jää vain pienen piirin harrastukseksi, ja iloisten sävelten ilosanoma saadaan suuremman yleisön tietoisuuteen. Ja lopultahan musiikin tarkoitus on kuuntelijan elämän ilostuttaminen ja jalan vipastuttaminen. Toivoa on myös siitä, että valveutunut musiikinkuuntelija löytää sävelet bassojytkeen takaa ja voilá: Uusi kansanmusiikkifani on keskuudessamme.